Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród wielu możliwości, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, połączeń i duża dawka zdrowia.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to również takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie potrawy
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. jedzonko Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, ravioli i liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film