gdzie zjeść w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, jakkolwiek również wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednak stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz ładne zabytki – to również kuchnia oraz lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy chodzi o dania i lokalne produkty.

prawdziwa polska kuchnia w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły wielokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom przepysznych regionalnych produktów – podróżnicy przeważnie wypatrują gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup muszą posmakować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, który można traktować jako deserowy specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, chociaż także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/boscaiola/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy wypatrują oryginalnych, krajowych regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą których mogą o dużo odpowiedniej poznać Kraków i jego okolice.