Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała również do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których posiłków.
Winnica online
Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić również z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z jakim winem podawać ryby?
Stara reguła mówi, że do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna reguła. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana czy też z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.